vineri, 18 ianuarie 2013

Reteta simpla choux a la creme

Aceasta este o reteta simpla si ieftina de facut in casa. Dureaza cam 1 ora si jumatate insa rezultatul este unul pe masura. Dintr-o portie de choux a la creme iti vor iesi cam 35 de bucati.
Iata  ingredientele de care ai nevoie:
Aluat:
  1. 125 g fainta
  2. 100 ml ulei/margarina ( eu am folosit ulei)
  3. 250 ml apa
  4. 1 praf de sare
  5. 2-3 linguri de zahar
  6. 3 oua
  7. 1 plic zahar vanilat (facultativ)
Crema:
  1. 1 plic budinca cu vanilie Dr Oetker
  2. 500 ml lapte
  3. 2-3 linguri zahar
  4. 1 tub frisca Hulala 
  5. 1 plic glazura decor Dr Oetker
 Mod de preparare: punem intr-o cratita la fiert apa, uleiul ( margarina), sarea, zaharul. Cand a dat in clocot luam cratita de pe foc si adaugam toata faianta odata amestecand energic pana se omogenizeaza. Se lasa la racit cateva minute ( pana devine calduta). Peste acest amestec adaugam cate un ou pe rand pana se incorporeaza. Vei obtine un aluat moale care poate fi pus in tava cu lingurita, sau daca doresti poti folosi un sprit de prajituri pentru o forma mai frumoasa.
Pregateste o tava cu hartie de copt in care vei aseza gogosele mici ( cam o lingurita de aluat la fiecare gogosica) la distanta de 2 cm intre ele pentru ca la coptor acestea isi vor dubla volumul. Incalzeste coptorul in prealabil si pune tava la copt pentru 25-30 minute pana ce acestea devin aurii. Este important sa nu deschizi cuptorul inainte de 20 minute pentru ca gogosele vor da inapoi si vor ramane crude la interior. Dupa ce s-au copt scoate-le pe o farfurie si inteapa-le cu o scobitoare in 2-3 locuri pentru a iesi aerul din interior. Cand acestea s-au racit taiele capacelul insa nu de tot pentru a le putea umple.
In timp ce ai la coptor gogosele te poti apuca de crema. Pe plicul de budinca vei gasi exact instructiunile de preparare, si anume: pui la foc 500 mp lapte iar intr-un vas amesteci 3-4 linguri lapte rece cu 2-3 linguri zahar si adaugi continutul plicului. Cand laptele a dat in fiert iei oala de pe foc si adaugi amestecul  de mai sus si pui iar pe for amestecand continuu pentru a nu se prinde inca 1 minut. Si gata! Crema o poti lasa acum la racit. Desigur, tu poti opta pentru orice alt fel de crema de vanilie, inclusiv cea facuta integral in casa, insa eu consider ca acesta se face suficient de repede si este gustoasa. Pentru glazura nu ai nevoie decat de 3 linguri de apa care se amesteca cu continutul plicului de glazura pentru decor.
Acum ca sunt toate gata te poti apuca de umplut: iei cate o gogosica in care pui crema si peste adaugi frisca. Dupa ce ai terminat de umplut le asezi frumos pe un platou peste care pui glazura si le dai la frigider pentru inca 20-30 minute.
Iata ce va iesi:
POFTA BUNA!

Un comentariu:

  1. Parerea ta conteaza! Spune-mi daca ti-a placut sau daca ai reusit sa-ti impresionezi musafirii..

    RăspundețiȘtergere